Lucruri interesante despre destinatii speciale: DESERTUL SAHARA

Cel mai mare desert din lume, Sahara, se intinde in partea de nord a Africii, de la Marea Rosie la est pana la Oceanul Atlantic in vest, putand fi asemanat ca marime cu suprafata Statelor Unite.  Desertul Sahara cuprinde tari precum Algeria, Ciad, Egipt, Mali, Libia, Maroc, Sudan si Tunisia.

Despre desertu Sahara se mai stie:

Formele de relief din Sahara sufera schimbari destul de des, din cauza vantului care isi schimba directia.
Sahara dateaza de aproape 3 milioane de ani.
Are diferite rauri subterane care ies la suprafata de multe ori, formand oaze. Exista dune de nisip in Sahara inalte de 180 de metri.
Clima desertului Sahara fiind cea mai fierbinte de pe glob, temperaturile depasesc 50 de grade Celsius vara. Cu toate acestea, se poate ajunge la temperaturi foarte scazute pe timpul noptii.
Populatia din aceasta regiune este de numai aproximativ 2 milioane din cauza temperaturilor extreme.
Desert are precipitatii anuale intre 0,016 si 0,05 litri pe metru patrat. Fauna din desertul Sahara include camile, antilope Addax, struti, capre, gazele Dorcas, scorpioni Deathstalker, soparle si vipere de nisip.
Flora desertului Sahara include Welwitschia africana, Peyote africane, arbori Eragrostis, curmali, palmieri Doum, cimbru si maslini.


Majoritatea populatiei desertul Sahara este formata din triburi nomade, din care tribul berber este bine cunoscut. Aceste triburi au ocupat initial cea mai mare din nordul Africii, dar in prezent s-au stabilit in Maroc si Algeria.
Furtunile de nisip din acest desert sunt atat de amenintoare incat sunt numite „diavoli de praf”.
Araba este limba vorbita cel mai frecvent prin desert.
Se spune ca desertul se micsoreaza si creste in dimensiuni din cand in cand si este un subiect vast de cercetare.
Agricultura este practicata in anumite zone din desertul Sahara cu ajutorul unor plante rezistente la seceta. Unele zone din acest teren au fost transformate cu scopul de a preveni eroziunea solului.

Imensitatea de teren cu de dune de nisip infinit a caror forme sunt in continua schimbare, oazele, peisaje magnifice trebuiesc vizitate !

 

 

 

sursa: roportal.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>