Orase pierdute ale lumii

Traim pe o planeta care ascunde o sumedenie de locuri istorice. Locuri pe care prea putini oameni le cunosc , sau despre care au auzit. Tindem sa ne ocupam timpul cu lucruri marunte care ne ofera mici placeti  cotidiene. Prea putini sunt cei care se aventureaza sa calatoreasca si sa cunoasca cu adevarat pamantul pe care passim cu totii.

Multe orase istorice cu perioade de glorie si declin, in acelasi timp, se ascund printre noi, la o aruncatura de bat sau putin mai mult. Ele sunt locurile care au pornit cultul societatii, a segregarii oamenilor in comunitati, in scoli, in dorinta de a civiliza. Au pus bazele economice, cultural, religioase…si s-au pierdut in timp, cum le era destinat de altfel. Este un cerc vicios pe care il traim cu totii. Ceva ce nu are viata, dupa un timp, inceteaza sa mai existe.  Si cum evolutia in general trece prin niste perioade, paseste pe niste trepte, este normal ca unele lucruri sa ramana in urma.

Ce putem noi sa facem este sa nu dam uitarii tot ceea ce tine de trecutul si de istoria omenirii si sa ne amintim din cand in cand de ea. Sa ne intoarcem sa cunoastem, sa invatam si sa dam mai departe istoria lumii care aproape ca este pierduta.

Gratie turismului putem sa profitam si sa calatorim spre a cunoaste lumea; orasele pierdute ale Lumii.

1.Orasul Moschee Bagerhat, Bangladesh

Orasul Bagerhat , un oras moschee, se afla in Bangladesh, o tara saraca din Asia de Sud care nu a fost scutita de razboaie, saracie si probleme. Este invecinat cu India, aparoape in intregime, cu Burma in SE, iar in S cu Golful Burma. Granitele sale au fost insaturate in 1947, de catre partea indiana. Cealalta parte a ramas Pakistanului. Religia se impartaseste, majoritatea cetatenilor fiind insa de credinta Hindusa si mai putini cu credinta Islamica.

Orasul care era cunoscut sub denumirea de Khalifatabad si a fost fondat de un general turc. Acesta a ridicat peste 50 de monumente islamice, printre care si Moscheea celor Saizeci de Cupole, care a fost construita cu 60 de piloni si 80 de cupole.

 

2.Teotihuacan, Mexic

In traducere libera, Teotihuacan inseamna „Locul unde omul devine zeu”. Acest oras vechi aztec dateaza din secolul VI I Hr. Este situat la 45 km de Ciudad de Mexico. Mexic este impanzit de astfel de orasele ascunse care ofera minunate povesti cu razboinici azteci, mituri si legende care inca raspandesc un aer misterios printre locuitori. Teotihuacan, oras ai carui fondatori nici pana in prezent nu sunt cunoscuti, este casa catorva dintre cele mai mari piramide din America pre-columbiana. Orasul a servit ca  sursa de inspiratie si pentru imperii importante ca si cel al Maiasilor si cel Zapotec.

3.Memfis, Egipt

Anticii egiptieni stiau multe lucruri. Erau adevarati inovatori in arhitectura, medicina si multe altele care i-au ajutat sa devina unul dintre cele mai longevive popoare ale tuturor timpurilor. Localizat aproape de delta Nilului, Memfis a fost secole de-a randul un centru al comertului, religiei si regalitatii. De-a lungul timpului Egiptul a prosperat din mai multe puncte de vedere. Invaziile straine, insa, inclusiv cea a lui Alexandru cel Mare, sunt cele care i-au determinat sfarsitul.

Orasul Mempfis ramane insa in cartile de isotrie pentru nodul comertului si regalitatii din acea perioada.

4.Pompei, Italia

Pompei, orasul din Sudul tarii, langa Napoli, care a fost distrus de eruptia vulcanului Vezuviu in 24 August 79 d.C. Acoperit de censua eruptiei si practic sters de pe fata Pamantului, pentru multi ani, a fost redescoperit in 1748 printr-o intamplare, in urma sapaturilor si descoperirilor si altor orase ca si Herculaneum, disparut din acelasi motiv.

Despre Pompei se pot spune o gramada de povesti, printre care, in special una care are legatura cu carcaterul sau puternic cultural. De-a lungul timpului multe trupe muzicale, regizori de filme, fotografi, scriitori si artisti in general au folosit Pompei pe post de muza, element sau spatiu de desfasurare pentru arta lor.

5.Cartagina pre-romana , Tunisia

Cartagina pre-roamana este astazi un cartier al norasului Tunis, din Tunisia. Inainte, a fost un oras antic in N Africii. A fost intemeiat de catre negustorii fenicieni in dorinta de a crea un adapost pentru cei care erau plecai cu negotul si cu treburi economice.  Devenise un nucleu al fortei Maritime din Mediterana Occidentala pana la Razboaiele Punice cu Republica Romana. Cum nici un razboi nu se incheie cu bine, orasul temutului inamic al Imperiului Roman, Hannibal a fost incendiat si ingropat la sfarsitul Razboaielor Punice. A fost de asemenea  printre primele orase care se alimenta cu apa prin apeducte.

6.Angkor, Cambodgia

Cambodgia rasuna in urechile multora ca si tara cu temple budiste si monumente din Asia de S-E.   Angkor este un complex de temple, construite pentru regele Suryavarman, la inceptul secolului XII. Religia Budhista face ca acest loc sa fie unul dintre cele mai vizitate orase din Asia.  Un puternic centru turistic care promoveaza mai departe istoria si cultura budista.

Aici se afla peste 1.000 de temple, incluzand si Ankor Wat care populeaza capitala fara de varsta a civilizatiei kmera. Orasul a decazut dupa un atac al invadatorilor din regiunea care astazi este Thailanda.

7.Machu Picchu, Peru

In 1911 s-a intamplat unul dintre cele mai minunate lucruri care se puteau intampla, in materie de istorie. Au fost redescoperite ruinele orasului Machu Picchu de catre arheologul Hiram Bingham. Incasii obisnuiau sa isi construiasca Imperiul pe structuri de piatra pe munte, ridicand sute de kilograme de piatra spre varful muntelui ( 2761,50 m). De aici si numele sau, tradus  „vechiul pisc”.

Oras ceremonial, folosit de incasi in secret, acesta constituia din palate, bai, temple, gradini, hambare si aproximativ 150 de case, toate conservate extraordinar. Spaniolii conchistadori care au adus variola in aceasta fortareata muntoasa au nimicit populatia de aici, insa Orasul Pierdut al Incasilor nu a fost niciodata descoperit de spanioli pana in secolul XX cand si-a primit si numele de Machu Picchu.

8.Orasul subteran Derinkuyu, Turcia

Acest oras a fost locuit aproximativ intre secolul 8 i.C. – 10 d.C. Sub forma de retea, are peste 10 etaje si spatiu pentru pana la 50.000 de persoane si animale. Se zvoneste ca acest loc a fost una din ascunzatorile primilor crestini care s-au adapostit aici de persecutiile romanilor din Capacoccia. Inamicii, constienti de pericolul reprezentat de orasul subteran, incercau repetitiv sa scoata populatia la suprafata otravindu-le fantanile. Locuitorii underground-ului se foloseau de un fel de  usi circulare din piatra masiva, pentru a se apara de inamici. De asemenea foloseau si sistem de transportare a proviziilor cu roti intre 1 si 1,5 metri inaltime, 50 de centimetri grosime si aproximativ 500 de kilograme. In subteran aveau cam tot ce le trebuia, inclusiv sisteme de ventilatie, rauri, fantani si bucatarii, biserica, grajduri, cantine, prese de vin, ulei si magazii, scoala si chiar si un bar.

9.Chichen Itza, Mexic

In limba noastra, Chichen Itza inseamna „La gura fantanii Itza”. Un urias sit arheologic pre-columbian, construit de civilizatia Maya, se afla in partea Central nrodica a peninsulei Yucatan.

A fost un centru regional al campiilor mayase din nord. Sit-ul uneia dintre cele mai mari instante din Mezoamerica, acest oras regal este situat langa un crov subteran masiv, sau scurgere, unde erau aruncate corpurile umane dupa sacrificii.

10.Petra, Iordania

In 1985 orasul a fost desemnat  de catre UNESCO unul ditre cele mai de pret locuri culturale ale patrimoniului universal. Inchis intre pereti de roci rosii si cu un curs permanent al apei, orasul Petra a fost o fortareata extrem de puternica. Controla tot ce mergea spre Gaza, Damasc, Bosra si in Nord.  Dupa un cutremur din 363, cladirile s-au distrus, iar sistemul cu aprovizionare de apa la fel.

Acest oras rozaliu scluptat in stanca si-a capatat faima in vest gratie filmelor din anii ’80 Indiana  Jones si Last Crusade.

Am descris in cateva cuvinte 10 orase de vis. 10 orase care stau ascunse si asteapta ca turistii sa mearga sa le viziteze si sa transmita istoria lor si celor care sunt curiosi, iubitori de istorie si de calatorii.

sursa: www.9am.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>